Komplikacije sladkorne bolezni – kaj so tveganja pri sladkorni bolezni?

V Sloveniji ima sladkorno bolezen približno 130.000 ljudi. Presnovna motnja povzroča stalno povišano raven sladkorja v krvi. Sladkorna bolezen se večinoma razvija brez znakov in je v mnogih primerih odkrita pozno. Slabo uravnavanje ravni sladkorja v krvi poveča tveganje za komplikacije sladkorne bolezni, ki so pogosto nevarnejše od dejanske sladkorne bolezni same. Vzrok za različne komplikacije sladkorne bolezni je vedno previsoka raven glukoze v krvi prizadetih oseb. To pomeni, da je razgradnja glukoze v celicah preobremenjena in da se sproščajo kisikovi radikali - natančneje: superoksidni anionski radikali -, ki nato sprožijo dodatne zaplete. Prvotno poškodujejo občutljive drobne krvne žile in kasneje večje krvne žile in s tem dolgoročno povzročijo poškodbe živcev, težave z vidom in odpoved ledvic. Tveganje za srčni infarkt in možgansko kap se znatno poveča zaradi tveganja tromboze in arterioskleroze. Pri številnih bolnikih se pojavijo komplikacije sladkorne bolezni - zelo težko je zgodaj odkriti tveganje.

Pregled vsebin.

Diabetična polinevropatija – poškodbe živcev zaradi sladkorne bolezni

Ker so krvne žile poškodovane zaradi visoke ravni sladkorja v krvi, so živci, odgovorni za občutek občutka in mišično-skeletni sistem, nezadostno oskrbljeni s kisikom in hranili. Skupaj z drugimi presnovnimi procesi, ki jih povzroča hiperglikemija (npr. Višja tvorba tako imenovanih AGE ali "napredni končni produkti glikacije", t.j. spremenjeni proteini in / ali lipidi), to vodi do postopnega uničenja živcev. Po eni strani so AGE (odpadni produkti metabolizma) povečali nastanek reaktivnih kisikovih vrst in vplivajo na antioksidativne sisteme; po drugi strani pa narašča nastajanje AGE pod oksidativnimi pogoji in s tem vzpostavi začaran krog in začetek diabetične polinevropatije, ki je ena najpogostejših komplikacij sladkorne bolezni. Skoraj vsak tretji bolnik s sladkorno boleznijo je prizadet zaradi hudih omejitev, ki jih to stanje povzroča v vsakdanjem življenju. Dlje kot so živčni končiči od srca, bolj so izpostavljeni tveganju nezadostne preskrbe. Takšno stanje vpliva na občutljive živce v nogah, ki so odgovorni za prenos občutkov bolečine in temperature. Z nevropatijo je lahko prizadet tudi avtonomni živčni sistem telesa. Odgovorna je za avtonomno kontrolo organov in telesnih funkcij ter na osebo ne more zavestno vplivati.

Simptomi diabetične polinevropatije

Diabetična polinevropatija se lahko manifestira na najbolj raznolike načine, odvisno od tega, kateri živci so akutno prizadeti. Posledica je lahko izguba občutka tipa, pa tudi občutka bolečine in temperature. Okončine postanejo otrple, saj živci ne morejo več pošiljati senzoričnih dražljajev. Toda okvare živcev lahko sprožijo tudi kronično bolečino ali vodijo do parestezij, kot je mravljinčenje ali gomazenje v okončinah, kar lahko celo privede do ohromelosti. Če je prizadet vegetativni ali avtonomni živčni sistem, se lahko pojavi aritmija in se lahko pojavijo težave z erekcijo ali pomanjkanje krčenja mehurja. V nekaterih okoliščinah prizadete osebe težje zaznajo simptome nevarne diabetične hipoglikemije zaradi okvarjenih živcev. Zaradi tega je preventiva boljša od zdravljenja, zato je preventivno zdravljenje tako pomembno.

Zdravljenje diabetične polinevropatije na "pravi način"

Zdravljenje diabetične nevropatije mora vedno temeljiti na treh bistvenih stebrih:

  • Optimizacija regulacije krvnega sladkorja je najpomembnejša. Dosežemo ga lahko s spremembo življenjskega sloga in, če je potrebno, s pravilno prilagoditvijo zdravil.
  • V določenih primerih lahko pomaga simptomatska terapija z ustreznimi centralno delujočimi zdravili.
  • Tretji bistveni steber blokira patogene metabolične procese, kot zgoraj omenjena tvorba AGE, prek benfotiamina. Oskrba s tem pomembnim biofaktorjem je lahko koristna za preprečevanje poslabšanja in pojava poznih učinkov.

 

Diabetična noga – pogosta posledica diabetične polinevropatije

Diabetična polinevropatija ali v redkih primerih periferna okluzivna bolezen sprožita motnje v delovanju živcev, ki lahko v hudih primerih privede do amputacije stopala, kar se v Nemčiji zgodi približno 50.000 krat na leto. Ker živci v nogi začnejo odmirati, bolniki ne čutijo več poškodb in pritiskov. Rane se zaradi slabe prekrvavitve celijo zelo počasi in se zlahka okužijo. Abscesi se lahko tvorijo okoli ran in napadejo tkivo in kosti, dokler stopala ni več mogoče rešiti. Preprečevanje in redno preverjanje stopal sta nepogrešljiva. S tem je mogoče že majhne poškodbe prepoznati že zgodaj in preprečiti nevarna vnetja.

Diabetische Folgeerkrankungen Füße

Nevarnost tromboze in periferne arterijske okluzivne bolezni kot komplikacija sladkorne bolezni

Poškodba sten krvnih žil vodi sčasoma do nalaganja kalcija - in nastane arterioskleroza. Ta proces omejuje pretok krvi zaradi ožjih arterij. Rezultat tega je, da premalo kisika lahko doseže mesta, kjer je nujno potreben. Poleg tega se na kalcijevih oblogah lahko tvorijo krvni strdki. Tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap se drastično poveča zaradi tromboze in odvajanja kalcijevih oblog v krvni obtok. Zlasti bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 so nagnjeni k možganski kapi, saj imajo pogosto spremljajoče motnje metabolizma lipidov in visok krvni tlak. Vendar so bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 tudi bolj dovzetni kot tisti, ki nimajo sladkorne bolezni.

Prehodno šepanje kot komplikacija sladkorne bolezni

Če pride do zožitve krvnih žil v arterijah nog, je stanje znano kot periferna arterijska okluzivna bolezen ali PAOB. Sprva se kaže kot občutek hladnosti in mravljinčenja, kasneje kot bolečina v nogah, še posebej pri hoji. Zato se morajo prizadeti pogosto ustaviti, da se malo spočijejo. V napredovanem stanju lahko to vodi do popolne nekroze krvnih žil, kar vodi do amputacije prizadete noge ali stopala. Ker se začetni simptomi pojavijo šele potem, ko arterija doseže 90-odstotno zamašitev, je zgodnja preventiva nujna za preprečevanje poznih zapletov.

Diabetische Folgeerkrankungen Schaufensterkrankheit

Poškodbe ledvic zaradi sladkorne bolezni – diabetična polinevropatija kot sekundarna bolezen

Poškodbe na stenah krvnih žil, ki jih povzroči stalno povišana raven sladkorja v krvi, vplivajo tudi na občutljive krvne žile (kapilare) ledvic. Ko ledvična telesca postopoma prenehajo delovati, se razstrupljanje telesa, ki je pomembna funkcija in se doseže s filtriranjem preko ledvic, postopoma poslabša. Približno eden od desetih bolnikov s sladkorno boleznijo je prizadet zaradi okvare ledvic. Škoda je že lahko prisotna v zgodnji fazi sladkorne bolezni in se še dolgo poslabšuje, ne da bi jo opazili. Značilni simptomi in znaki zastrupitve, kot je rumeno obarvanje oči in kože, se pri mnogih bolnikih pojavijo le v poznem kliničnem stanju. V najslabšem primeru lahko delovanje ledvic popolnoma preneha. Potem je edino zdravilo dializa ali presaditev ledvic. Krvni test lahko v zgodnjih fazah bolezniže kaže na ogrožujoče stanje, zato ga je treba redno izvajati.

Poškodba mrežnice kot sekundarna bolezen sladkorne bolezni – diabetična retinopatija

Povišana raven krvnega sladkorja prizadane tudi kapilare v mrežnici. Diabetična retinopatija je pogost vzrok za slepoto. Majhne, ​​občutljive arterije v mrežnici odmrejo in nastanejo anevrizme in žilne okluzije. Nove arterije nadomeščajo odmrle, le te pa se zlahka raztrgajo in povzročijo odluščenje mrežnice. Skupaj z drugimi preventivnimi ukrepi lahko lasersko zdravljenje pomaga mrežnici ustaviti poslabšanje simptomov.

Diabetische Folgeerkrankungen Auge

Zgodnje odkrivanje in preprečevanje komplikacij sladkorne bolezni

Once diabetes is diagnosed, diabetic comorbidities that might have set in should be tested. During the course of the disease, diabetes patients should be examined in regular intervals for nerve damage and circulatory disorders in order to recognize possible comorbidities early on, that they can be treated. The physician, after talking extensively to the patient to ask about the most common symptoms, will measure the blood pressure and reflexes. Nerve sensitivity is measured with the tuning fork test, in which a struck tuning fork is placed on the foot to check nerve sensitivity for perceiving vibrations.

Ko je sladkorna bolezen diagnosticirana, je treba opraviti preiskave za komplikacije sladkorne bolezni, ki bi se že lahko pojavile. Med potekom sladkorne bolezni je treba bolnike redno pregledovati glede poškodb živcev in motenj krvnega obtoka, da bi že zgodaj prepoznali možne komplikacije sladkorne bolezni in jih učinkoviteje zdravili. Zdravnik bo po obsežnem pogovoru s pacientom o najpogostejših simptomih, izmeril krvni tlak in reflekse. Občutljivost živcev se meri s testom glasbenih vilic, pri katerem se po udarcu vilice postavijo na nogo, da preverimo občutljivost živcev za zaznavanje vibracij.

Zdrav življenski slog preprečuje komplikacije sladkorne bolezni

Obstajajo nekateri ukrepi, ki jih bolniki s sladkorno boleznijo lahko sprejmejo, da preprečijo nastanek različnih sekundarnih bolezni, ki jih povzroča sladkorna bolezen (zmanjšajo tveganje za njihovo pojavljanje ali napredovanje). V prvi vrsti je treba v veliki meri izogibati kajenju in uživanju alkohola. Kajenje vpliva na krvne žile in dodatno ogrozi arterije, ki so že poškodovane zaradi povišane ravni krvnega sladkorja. Če je prisotna diabetična polinevropatija, se je treba izogibati alkoholu. Jetra (ki razgrajujejo alkohol po zaužitju pijače) ne morejo v tem času zelo dobro uravnavati ravni krvnega sladkorja. To lahko privede do hipoglikemije.

Diabetische Folgeerkrankungen Gemüse

Zdrava in uravnotežena prehrana skupaj z dovolj telovadbe in izogibanjem odvečni teži pomaga, da se kljub sladkorni bolezni zdravi dlje časa. Poleg ravni krvnega sladkorja je treba dobro obvladovati krvni tlak in krvne lipide, da ogrožene krvne žile še bolj zaščitimo. Pri tem ne smemo pozabiti, da lahko jemanje nekaterih zdravil za sladkorno bolezen tudi poškoduje krvne žile - učinkovina metformin znižuje raven vitamina B12 in folne kisline. Vendar so ti vitamini odgovorni za uravnavanje presnove homocisteina. Višja koncentracija homocisteina lahko posledično poškoduje krvne žile. Tako se lahko posredno zgodi, da zdravilo nehote sproži značilne komplikacije sladkorne bolezni. Krvna preiskava teh pomembnih vitaminov skupine B je zato nujno potrebna, kadar se trajno jemljejo zdravila za sladkorno bolezen.

© 2019 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Obseg informacij na spletnem mestu www.woerwagpharma.si o osebnem zdravju je izključno za lastno rabo in nikakor ne nadomesti osebnega posvetovanja, pregleda ali diagnoze s strani pooblaščenega zdravnika. Vsebine, ki so na voljo na spletnem mestu www.woerwagpharma.si, se ne smejo uporabljati za določanje diagnoz in / ali jemanja zdravil po lastni presoji. Bodite pozorni tudi na  izključitev odgovornosti  in naše navedbe o  slikovnih pravicah.

Preberi več