Dolgotrajni učinek sladkorne bolezni – kako benfotiamin in tioktinska kislina delujeta na diabetično polinevropatijo

Pri diabetes mellitusu je moten sprejem glukoze iz krvi v telesne celice. Ključ za vnos glukoze v vsako celico telesa je inzulin. Brez tega ključa ostane ključavnica skoraj zaklenjena in posledično raven sladkorja v krvi ostane visoka. Glede na vrsto sladkorne bolezni obstaja popolno pomanjkanje inzulina (tip 1), ker trebušna slinavka ne more proizvajati insulina, ali pa se stanje imenuje tip 2 (diabetes mellitus), tako imenovana pridobljena sladkorna bolezen. V teh primerih je možnih več vzrokov in različnih kombinacij odpornosti na inzulin, hiperinzulinizem, relativno pomanjkanje inzulina in motnje izločanja trebušne slinavke. Če se ne sprejmejo protiukrepi, je rezultat vedno enak: višja raven sladkorja v krvi in urinu.

Pregled Tem

Stalno povišana raven sladkorja v krvi je odgovorna za dolgoročne učinke sladkorne bolezni

Dolgotrajna previsoka raven sladkorja v krvi vodi v značilne komplikacije sladkorne bolezni in resnih dolgoročnih poškodb zaradi sladkorne bolezni. Vključujejo diabetično polinevropatijo, umiranje več perifernih živcev, ki so odgovorni za občutek (primer Diabetična nevropatija v stopalih), gibanje in nadzor organov. Druge komplikacije sladkorne bolezni lahko povzročijo izgubo posameznih okončin (diabetično stopalo) ali postanejo opazne zaradi posledic arterioskleroze, npr. srčni infarkt in možganska kap, odpoved ledvic in izguba vida. V tem članku boste izvedeli, kaj sproži dolgotrajno škodo pri sladkorni bolezni in kako se lahko zoperstavimo s pravočasnim zdravljenjem z benfotiaminom in tioktinsko kislino.

Da bi preprečili dolgoročne učinke sladkorne bolezni, moramo raven sladkorja v krvi nadzorovati

Če se pogosto zahrbtno razvijajoča sladkorna bolezen odkrije pozno ali ima diagnosticiran sladkorni bolnik težave z uravnavanjem ravni sladkorja v krvi, lahko raven sladkorja v krvi ostane trajno povišana. Krvni sladkor in njegove različne razgradnje ter vmesni produkti poškodujejo celice. Nastali sladkorni alkoholi na primer napadajo živce. Saharificirani proteini in / ali lipidi, tako imenovani AGE (napredni glikirani produkti), se na več načinov shranjujejo, kopičijo, in prosti kisikovi radikali povzročajo oksidativni stres, ki poškoduje krvne žile. Posledice so arterioskleroza, tromboza in nezadostna oskrba s pomembnimi živci in organi, dokler prizadete regije telesa ne prenehajo delovati.

Diabetes Spätfolgen Zucker

Diabetična polinevropatija – ko živci odpovejo

Ko so krvne žile poškodovane, živčni končiči niso več oskrbovani z dovolj kisika in biofaktorji. Poleg tega lahko živce neposredno napadejo sladkorni alkoholi. Ogroženi so periferni živci - od senzoričnih in motoričnih pa vse do vegetativnih živcev - zato možgani in hrbtenjača (centralni živčni sistem) niso prizadeti. Kadar je prizadetih več živcev, se to imenuje polinevropatija. Ko so prizadeti le določeni periferni živci, npr. v okončinah, to se imenuje diabetična nevropatija, predhodnica polinevropatije, vendar so prehodi niso jasni. Če so senzorični živci funkcionalno okvarjeni, se lahko pojavijo simptomi, kot so izguba ali sprememba občutka dražljajev dotika, bolečine in temperature v določenih delih telesa, zlasti v stopalih. Posledica: Senzorične motnje, kot so mravljinčenje, pekoč občutek, otrplost ali bolečina, za katere ni zunanjih dražljajev. Če so prizadeti motorični živci, se pojavijo simptomi paralize. Vegetativni živci nadzorujejo nezavedne procese v našem telesu, posledice poškodb pa so lahko šibek nadzor nad mehurjem, moška spolna disfunkcija ali moteno tvorjenje znoja. Pogosto diabetična polinevropatija najprej prizadene regije, ki so daleč od trupa (primer Stopala). Mimogrede, diabetes ni edini možen sprožilec polinevropatije - drugi dejavniki, ki vključujejo obilno pitje, nekatere avtoimunske bolezni ali pomanjkanje vitamina B12, lahko vodijo tudi do funkcionalne izgube pomembnih živcev.

Kako lahko preprečim ali zdravim dolgoročne učinke sladkorne bolezni, kot je polinevropatija?

Pri sladkorni bolezni lahko dolgo časa ni vidnih simptomov. Ključnega pomena je zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni, da lahko trajno vzdržujemo raven sladkorja v krvi v sprejemljivi meri. Da bi to dosegel, mora biti bolnik discipliniran, ker je na splošno potrebna prilagoditev življenjskega sloga. Poleg tega, da je treba redno spremljati in nadzorovati raven sladkorja v krvi, številni bolniki s sladkorno boleznijo bi morali paziti, kaj jedo, opustiti kajenje in pitje ter se namesto tega začeti gibati. Zlasti pri diabetesu tipa 2 je zdrava prehrana dolgoročno pomemben dejavnik, ki vpliva na raven sladkorja v krvi. Vendar pa morajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 natančno spremljati, koliko ogljikovih hidratov pojedo, da bi se izognili nepravilnemu odmerjanju inzulina in nevarnim nihanjem ravni sladkorja v krvi. Jemanje nekaterih biofaktorjev, kot sta zdravili benfotiamin ali tioktinska kislina, lahko prispeva tudi k posebnemu preprečevanju nekaterih dolgoročnih učinkov, kot je diabetična polinevropatija.

To je vloga, ki jo ima benfotiamin pri dolgoročnih učinkih sladkorne bolezni

Vitamin B1, znan tudi kot tiamin, igra pomembno vlogo pri dolgoročnih posledicah sladkorne bolezni, zlasti pri diabetični polinevropatiji. Če primanjkuje biofaktorja tiamina, presnova ogljikovih hidratov ne deluje več anjbolje, postane neuravnotežena in škodljivi produkti razgradnje sladkorja, AGE, se začnejo kopičiti. Z motenjem delovanja živcev prispevajo k pojavu in napredovanju diabetične polinevropatije. Zdrava raven tiamina pomaga uravnavati AGE, ki krožijo v krvi, tako da zmanjša njihovo proizvodnjo s podporo nekaterih presnovnih poti glukoze - in zaradi tega uravna delovanje živcev. Če bi nekdo želi posebej urediti ravnovesje vitamina B1, je priporočljiv vnos pripravkov tiamina. Različne medicinske študije so pokazale, da lahko v maščobah topni benfotiamin, predhodnik vitamina B1, telo dobro absorbira, da zavre nastajanje škodljivih produktov razgradnje sladkorja. Študija izvedena na Univerzi v Bad Kissingenu je pokazala da so preiskovanci, ki so jemali benfotiamin za lajšanje bolečin v živcih in izboljševanje senzoričnih živčnih funkcij, zaznali fine senzorične dražljaje, kot so vibracije, bolje kot prej, v primerjavi s preskusno skupino, ki je jemala placebo.

Preprečevanje polinevropatije s prehrano, ki temelji na preskrbi vitaminov skupine B

Kot sladkorni bolnik spadate v skupino s tveganjem za polinevropatijo, zato je dobro upoštevati dieto, ki pomisli tudi na vitamin B. Še posebej bogati s tiaminom so polnozrnati izdelki, kot sta oves in polnozrnati kruh. Biofaktor najdemo večinoma v robnih plasteh različnih gojenih žit. Zato se v veliki meri izogibajte 'praznim' izdelkom iz bele moke. Poleg tega sončnična semena in stročnice, kot je grah, vsebujejo veliko vitamina B1 - poleg številnih drugih dragocenih sestavin. Z visoko vsebnostjo vitamina B1 so tudi svinjina in ribe, kot so morski list ali tuna in nekatera druga živila.

Diabetes Spätfolgen Ernährung

Če že primanjkuje biofaktorjev (na primer vitamina B1), ga je težko znova uravnotežiti samo s pravilno prehrano. Zlasti tiste osebe, ki zaradi različnih razlogov težko držijo uravnoteženo prehrano - zaradi vsakodnevnega stresnega dela ali zato, ker živijo v domu za ostarele in imajo malo nadzora nad svojim jedilnikom - zato morajo ti poskrbeti za zadostne zaloge pomembnega biofaktorja benfotiamina (vitamin B1). V teh primerih je koristno, če vzamete dodaten benfotiamin, da preprečite resne posledice pomanjkanja.

Veže proste kisikove radikale – antioksidant tioktinska kislina pri dolgoročnem učinku sladkorne bolezni

Tioktinska kislina ni vitamin, ampak je v vodi in maščobah topna žveplova maščobna kislina, ki se naravno proizvaja v telesu. Vključen je v proizvodnjo mitohondrijske energije vsake celice, od katere je naše telo odvisno, da ostane živo. Poleg tega je tioktinska kislina učinkovit antioksidant, ki lahko veže ne le različne proste radikale, temveč tudi težke kovine, s čimer pomaga pri razstrupljanju telesa. Poleg tega lahko regenerira druge antioksidante, kot so vitamin C, vitamin E in koencim Q10, da vzpostavi ravnovesje, da lahko znova izvajajo svojo antioksidativno funkcijo. Ker je tioktinska kislina topna tako v maščobah kot v vodi, lahko vstopi v vse celice in telesne tekočine in celo preide krvno-možgansko pregrado, da doseže svoj učinek.

woerwagpharma-diabetische-spaetfolgen

Tioktinska kislina in diabetična polinevropatija

Študija iz 2008 je pokazala, da lahko kratkotrajno zdravljenje s tioktinsko kislino lajša simptome polinevropatije. Tako imenovana študija NATHAN II je na primer po štirih letih v okviru nevrološke študije pokazala nekatera izboljšanja delovanja živcev in zmanjšanju nekaterih nevropatskih simptomov v skupini tioktinske kisline. Njihov močan antioksidativni in protivnetni učinek pomaga pri vezavi škodljivih radikalov kisika in s tem zmanjša obremenitev na krvni obtok in živce. To prispeva k zmanjšanju nevarnih posledic poškodb krvnih žil, kot je arterioskleroza in posledično zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Pri polinevropatiji lahko zdravilno učinkovino uporabljamo tako simptomatsko (tj. Za lajšanje bolečin in simptomov parestezije) kot patogenetsko (tj. Za ustavljanje napredovanja bolezni).

Sladkorni bolniki naj bodo pozorni na to, ko vzemajo tioktinsko kislino

Tioktinska kislina pozitivno vpliva tudi na privzem glukoze v celicah, kar vodi do spremembe potrebnega odmerka insulina. Zato se morate vsekakor posvetovati s svojim zdravnikom, če nameravate jemati tioktinsko kislino, da boste lahko pravilno odmerjali jemanje insulina. Različna živila vsebujejo tudi tioktinsko kislino - zaradi visoke koncentracije v mitohondrijih jo najverjetneje najdemo v mesnih izdelkih in drobovju, kot so jetra, srce in ledvice. Nekatere sorte zelenjave, kot so brokoli, paradižnik ali špinača, vsebujejo sledi tioktinske kisline. Če je namen preskrba z učinkovino v akutni situaciji, prehrana ne zadostuje več. V teh primerih se posvetujte s svojim zdravnikom.

© 2019 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Obseg informacij na spletnem mestu www.woerwagpharma.si o osebnem zdravju je izključno za lastno rabo in nikakor ne nadomesti osebnega posvetovanja, pregleda ali diagnoze s strani pooblaščenega zdravnika. Vsebine, ki so na voljo na spletnem mestu www.woerwagpharma.si, se ne smejo uporabljati za določanje diagnoz in / ali jemanja zdravil po lastni presoji. Bodite pozorni tudi na izključitev odgovornosti in naše navedbe o slikovnih pravicah.

Preberi več