Vitamin B1 – pomemben vitamin za zdrave živce

Tiamin, oziroma vitamin B1 je v vodi topen vitamin. Pomembno vlogo ima v delovanju živčevja, natančneje pri prevajanju živčnih signalov med celicami živčevja. Deluje kot kofaktor pri nekaterih encimskih reakcijah v metabolizmu ogljikovih hidratov in aminokislin, vzdržuje pa tudi normalno delovanje možganov.

 

Pregled Tem

Doprinos vitamina B1 k zdravemu živčevju

Tiamin, oziroma vitamin B1 je v vodi topen vitamin. Pomembno vlogo ima v delovanju živčevja, natančneje pri prevajanju živčnih signalov med celicami živčevja. Deluje kot kofaktor pri nekaterih encimskih reakcijah v metabolizmu ogljikovih hidratov in aminokislin, vzdržuje pa tudi normalno delovanje možganov.

Tudi evropska agencija za varnost hrane, EFSA je potrdila kar nekaj zdravstvenih trditev v zvezi s tiaminom za uporabo na živilih, ki so viri tega vitamina. Trenutno dovoljene trditve so sledeče:

- prispeva k normalnemu metabolizmu pridobivanja energije

- prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema

- prispeva k normalnim fiziološkim funkcijam

- prispeva k normalnemu delovanju srca

Kdo je ogrožen za pomanjkanje Vitamina B1? Vzroki pomanjkanja.

Pogosto se pomanjkanje pojavi pri alkoholikih in pogostih uživalcih narkotikov, saj te snovi ovirajo absorbcijo tiamina. Tudi sladkorni bolniki imajo nižje vrednosti tiamina v telesu, saj ga zaradi povečanega ledvičnega očistka težko nadoknadijo. S starostjo se tudi zmanjša zmožnost absorbcije tiamina. Naše telo tudi potrebuje večje količine tiamina, kadar v telo vnašamo več ogljikovih hidratov. Pomanjkanje tiamina lahko povzročijo tudi okuženost s HIV, uporaba diuretikov in bariatrične operacije.

Vitamin B12 Nerven

S starostjo se začnejo vzroki pomanjkanja seštevati in trajne poškodbe živčevja so vse pogostejše.

 

Kakšni so znaki pomanjkanja Vitamina B1?

Zgodnji znaki pomanjkanja tiamina so motnje v presnovi ogljikovih hidratov, anoreksija, hujšanje, oslabelost mišic, apatija, zmedenost in razdražljivost. Lahko pride tudi do okvar živčevja in odpovedi srca.

Neprepoznano pomanjkanje Vitamina B1 ima lahko hude posledice.

Kadar je pomanjkanje dolgotrajno in močno je lahko tudi usodno.

Kako postavimo diagnozo pomanjkanja Vitamina B1?

Diagnoza temelji na simptomih, nizki ravni tiamina v urinu, visoki ravni laktata v krvi in izboljšanju ob zdravljenju z tiaminom. Zdravljenje poteka s dodatkom tiamina, bodisi oralno ali z injekcijami. Z zdravljenjem simptomi praviloma izzvenijo v nekaj tednih.

Ogrožene osebe naj bi preprečevale premajhen vnos Vitamina B1.

Glede na prehranska poročila sta vitamina B1 in B6 dva od najbolj kritičnih vitaminov skupine B. Potrebe telesa po tiaminu so vezane na presnovo ogljikovih hidratov in so izražene glede na celotni vnos kalorij. Trenutne vrednosti priporočenega dnevnega vnosa (RDA) znašajo 0,5 mg za vsakih 1000 kalorij, pri čemer je najmanjši dnevni vnos 1 mg, kar velja tudi za tiste, ki zaužijejo manj kot 2.000 kalorij na dan.

Da bi se izognili pomanjkanju tiamina, je priporočeni dnevni vnos vitamina B1 za moške med 1,3 in 1,5 mg na dan in za ženske med 1,1 in 1,3 mg na dan. V času nosečnosti je potrebna dodatna količina 0,3 mg na dan in v času dojenja 0,6 mg na dan.

Dejavniki tveganja vključujejo odvisnost od alkohola, prekomeren vnos ogljikovih hidratov, sladkorno bolezen, malabsorpcijo in dieto z malo tiamina (npr. Na osnovi poliranega riža).

Tudi če je absorbcijska sposobnost oslabljena, je mogoče preprečiti pomanjkanje vitamina B1

Vitamin B12 Nerven Musik

Če je absorbcijska sposobnost tiamina oslabljena, je potrebno najprej poiskati vzrok. Med vzroke štejemo dolgotrajno zdravljenje z metforminom, alkoholizem, prehrana z visoko količino antitiaminskih faktorjev ( tiaminaze, polifenoli, flavanoidi in hemini ).

Pri osebah, ki so ogrožene lahko z dodajanjem thiamina popravimo večino simptomov, ki se pojavijo zaradi pomanjkanja tiamina.

© 2019 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Obseg informacij na spletnem mestu www.woerwagpharma.si o osebnem zdravju je izključno za lastno rabo in nikakor ne nadomesti osebnega posvetovanja, pregleda ali diagnoze s strani pooblaščenega zdravnika. Vsebine, ki so na voljo na spletnem mestu www.woerwagpharma.si, se ne smejo uporabljati za določanje diagnoz in / ali jemanja zdravil po lastni presoji. Bodite pozorni tudi na  izključitev odgovornosti  in naše navedbe o  slikovnih pravicah.

Preberi več